Här bygger vi en inSTOLation.

Vi vill att den ska bli större. Kom med stolar, ring någon av oss i Friko så hjälper vi er. Delta i vår tävling om hur många stolar det är den 29 oktober när vi river utställningen. Priser i form av tavlor till dem som kommer nära eller helt rätt.

 

 

 

 

 

Den 16 juni. Målarmöte på Ragnhild och JBs kolonilott. Vi målade, fikade och pratade kommande utställningar.

 

10 maj

Vi bytte tavlorna på permanentutställningen på Hotel Emma och hälsade en ny medlem välkommen.

Förra mötet i april hälsade vi också en ny medlem välkommen.

Ni hittar de nya namnen bland oss andra på Välkommen sidan.

 

 

 30 november

Traditionellt adventsmöte på Hotel Emma med glögg, fika och byte av konst på väggarna. Vi hälsade också Anette Sand välkommen som ny medlem till FRIKO.

Här byts det konst på väggarna. Som vanligt lite kaos men också som vanligt blev slutresultatet bra.

 

2 november

Månadsmöte med uppsummering efter utställningen på Reneés och målarövningar.

 

 

29 september

Utställningen på Reneés pågår. Vernissagen i lördags var välbesökt. Innemot 200 personer. Flera tavlor såldes. Även i söndags kom många besökare och ytterligare tavlor såldes.

 14 juni

Utställningen på Stocke Titt är slut. Många besökare har sett vår utställning, trots extremt dåligt väder. Utställningen refererades i ÖP. Några tavlor såldes.

 

 

 22 maj

Hej Alla i FRIKO!

Igår var vi för sjätte gången i Grytan och målade, det vi gör med stöd från NBV. Vi var Eva, Ingrid K, Birgitta och jag men också förstärkt med Kajsa Bodin. Vår uppgift var att  ”hänga” eller rättare tejpa upp, det som våra deltagare presterat sedan 2 april. Samtidigt  ville vi så klart att de som kom skulle få måla utifrån bilder som Eva tagit med. Det blev sju deltagare som med stor koncentration och inlevelse målade samtidigt som vi sorterade, klippte och ordnade med hängningen i matsalen inför det Öppet Hus som genomförs idag, fredag den 22 med början kl. 18.  

 

Vi alla är så klart välkomna till det Öppet Hus som det bl.a. stod att läsa om i gårdagens ÖP. Se även artikel på hemsidan; http://www.op.se/jamtland/ostersund/nu-ska-grytan-sjunga-sig-in-i-vara-hjartan.

 

När vi var i matsalen och ordnade träffade vi både barn och kvinnor som vi saknat men så gärna velat haft med på våra aktiviteter. Kommer de till dagens Öppet Hus och kommer det fler barn? Vi talade om att eventuellt ordna med ett bord med papper och kritor i matsalen till de som blir inspirerade. Det får vi i så fall ordna med i eftermiddag när vi kommer dit. Då kanske du är med?

 

Vad som händer efter Öppet Hus har vi inte bestämt men sannolikt tar vi kanske sommarlov.

 

Hälsar och önskar en skön Pingst.

 

Bert Olsson

 

 

Den 7 maj

Hej Alla i FRIKO!

Idag var det dags igen, för femte gången i Grytan, det vi gör med stöd från NBV.  John-Bruno, Eva, Ingrid L och jag var med från FRIKO. Många flyktingar hade fått lämna Grytan häromdan - det ingår i förutsättningarna för tillvaron där. Några av de som brukar vara med missade att komma men vi fick i alla fall sju deltagare.

 

Nu hade vi med Vivaldi, Peterson-Berger m.fl. skivor och vi hade planerat för en övning där vi skulle måla de bilder som kom upp när vi lyssnade till musik. Det blev uppskattat och Peterson-Bergers musik påminde, sade någon, om musik han hört tidigare i sitt hemland. Vi lyssnade även på nerladdad ”arabisk” musik med bland annat irakiern Naseer Shamma, på instrumentet oud.

 

Att musik öppnar sinnen visste vi och det blev flera vackra och starka bilder. Rött och gult är sorgens färger, ett tänt ljus är sorg medan flera är fest och lycka. Ja vi får lära oss mycket i Grytan. En av deltagarna som återgav en dramatisk bild med hav hade själv som flyktning korsat Medelhavet så sent som i december.

 

Nästa gång om fjorton dagar, den 21 maj ska vi förbereda och hänga inför utställningen i matsalen. Det blir en del i den öppet-hus-aktivitet fredag den 22 maj man inbjudit allmänheten till.  Vi hoppas hinna med att måla lite också och kanske är det då med några av de nya flyktingar som lär ska komma till Grytan endera dagen.

 

Bra om vi blir många då den 21 maj så vi kan både måla och hänga konst. Vill du vara med så hör av dig till mig eller Eva. Vi samåker från stan vid halv elva.

 

Gå in på www.friko.se där John-Bruno till denna text ska lägga ut några av de bilder vi tog.

 

Hälsar och önskar en trevlig helg!

Bert Olsson

 

 

 

Den 23 april

Övningarna i Grytan sker i samarbete med NBV 

Hej Alla i FRIKO!

Aldrig har det kommit så många som haft så roligt, under tre alldeles för korta timmar som idag, ute i Grytan. Det blev tretton deltagare så nog behövdes det att vi var fyra från FRIKO, Eva, Ingrid K och Ingrid L och jag. Vi hade planerat för lite friare och mer kreativa aktiviteter och våra förväntningar infriades med råge.

 

Kreativa elever

Vi började med en övning där var och en fick måla ett hus under två minuter och sedan flyttade vi ett steg och målade på bilden bredvid. En sorts ”rundpingis” som pågick till dess vi gått runt och målat lite på allas våra bilder. Det tog en bra stund då vi var totalt sjutton, med lika många hus. Det blev kravlöst och spontant med hyddor, stugor och gårdar, husdjur och granar och palmer i bakgrunden. Glädjen var stor i gruppen.

 

Vi bytte nu tema och satte oss mitt emot varandra. Vi skulle måla porträtt. Alla skulle måla av personen som satt mitt emot. Flera var nya för varandra så det blev också ett moment i att bekanta sig med någon man inte kände och faktiskt få nya vänner. Om glädjen var stor under första passet så infann sig nu en total tystnad och koncentration som sedan övergick i högljudda skratt när vi efter hand upptäckte att vi kanske inte alltid uppfattas som den vi själva tror att vi är. Flera porträtt var riktigt fina och att vi är färgstarka personer framgick helt tydligt.

 

Vi blev tvungna att bryta då klockan passerat 13 sedan länge. Många uttryckte efter passet sin glädje och tacksamhet över dagens övningar. I pausen bjöds vi på Grytans kaffe, hembakade kakor och godis. Innan vi gav oss av hemåt meddelade vi att vi kör igen om två veckor, den 7 maj och att vi även åker dit den 21 maj men då mest för att hänga resultatet av aktiviteterna inför det Öppet hus som kommer att hållas fredagen den 22 maj.

 

Vill du vara med nästa gång så hör av dig till mig. Vi samåker från stan vid halv elva.

 

Hälsar och önskar en trevlig helg!

Bert Olsson

 

 

Bert instruerar en av våra elever.

 

 

16 april

Övningarna i Grytan sker i samarbete med NBV

Igår, torsdag den 16 april besökte vi Grytan för tredje gången, John-Bruno, Ragnhild och jag. Sju deltagare kom då flera tydligen hade andra aktiviteter.

Vi hade planerat för en övning där var och en skulle börja måla en by eller en stad och att vi sedan skulle flytta ett steg och måla på den bredvid till dess vi gått runt och målat en stund var på allas bilder. Så som vi gjorde på FRIKO någon gång. Vi inledde dock med att värma upp var för sig. Fjällmotiv, hav och palmer blandades med de blommor och kvistar de tycker om att måla. Nu blev det så intensivt individuellt målande och tal om ord och ords betydelse att vi glömde både tid och rum. 

Vi spelade nerladdad musik som Nedal hade på mobilen.  Det var sånger han själv sjöng och musik han spelat in. John-Bruno fick se hur hans favoritmotiv ledkryss på fjäll växte fram hos deltagare som aldrig varit i närheten av ett fjäll. Vi insåg snart att vi får spara den gemensamma övningen till nästa gång, den 23 april.

Vill du vara med så hör av dig till mig. Vi samåker från stan vid halv elva.

Hälsar och önskar en trevlig helg!

Bert Olsson

 

9 april

 Övningarna i Grytan sker i samarbete med NBV

Igår, torsdag den 9 april, var vi för andra gången i Grytan och målade. Vi  samlade totalt femton deltagare. Några från förra gången hade förhinder och de få kvinnor som bor där lyckades vi inte få med. Från FRIKO var vi Eva L, Ingrid L, Ingrid K och jag. Eva hade tagit med djurfigurer att måla av och Ingrid plockade in kvistar och ris.

 

Vi hade trevligt förstås som förra gången. Figurerna, en glassvan, ett får, ett lamm, en ko, en dalahäst och kvistarna ritades och färgsattes med stor inlevelse. Som förra gången fick vi många frågor och blev det också mycket prat om det som målades. Den språkliga delen i övningarna blir minst lika viktig.  Vi använder alla sinnen för kommunikation då det ibland inte funkar med varken svenska eller engelska. Att fårets barn heter lamm, pappan bagge och mamman tacka, tackade de för att få veta och lustigt tyckte det är att jag heter Bääärt.

 

 Den 2 april

Övningarna i Grytan sker i samarbete med NBV

Vi var fem (John-Bruno, Birgitta, Eva, Ragnhild o jag) som åkte till Grytan idag, laddade för att möta de 25 som anmält intresse för att måla med FRIKO. De hade informerat lite dåligt före men det kom ändå minst tio deltagare. Det blev lättsamt, trevligt, kravlöst och uppskattat med färger, kaffe, prat, språk, nya facebookvänner och skratt. En av deltagarna fyllde år, en annan ville att jag skulle förklara skillnaden mellan GRATIS och GRATTIS. Vi målade av den lunnefågel som John-Bruno hade med. Det ritades, kritades och vattenfärgades så nu finns rätt många lunnefågelporträtt. Lunnefågel är puffin på språket afrikaans. 
 
Nästa torsdag den 9 april kör vi igen mellan kl 11 och 13 och du är så klart välkommen att vara med. Vi åker från stan efter kl 10 Eva och jag. Hör av dig innan till någon av oss om du vill vara med. Det lär komma fler nästa gång och det är bra om vi är fem från FRIKO. Jag vågar lova att det blir en upplevelse utöver det vanliga. Vi kör nu tre torsdagar på test så får vi se hur det blir sedan. 
 

Februari

Årsmöte traditionellt på Hotell Emma.

Vi började, också traditionellt, med en god soppa. Styrelsen omvaldes och en gedigen verksamhetsplan för 2015 fastställdes, med bl a en samlingsutställning under konstens vecka.

 

 

1 december

Vi bytte ut tavlorna på Hotel Emma. Det har blivit en tradition att vi gör det kring första advent. Sen vi hängt drack vi glögg och åt pepparkaka och diskuterade årsmöte och nästa utställning.

 

 

Sista september

 

Utsställningen på Renées under Konstens Vecka blev en stor framgång. Under vernissagen på lördagen kom över 200 besökare. Det mesta vi haft någon gång. Så här trångt var det hela dagen.

 

3 juni månadsmöte

Vi var 6 medlemmar som tränade på att teckna och måla hus på Jamtliområdet. Vädret var strålande. Varmt och soligt. Kanske kommer något av det vi skissade att hamna på höstens utställning.

 

 

 

5 maj medlemsmöte

I kväll fortsatte vi med övningar som förberedelse till höstens utställning.

 

 

 

7 april medlemsmöte.

Vi hälsade en ny medlem välkommen, Conny Hernerud. Välkommen Conny!

Efter fikat hade vi övning i fritt måleri. Vi målade på varandras bilder på stora papper som fästs på ett bord. Här ser ni resultatet.

 

13 mars

I kväll hade vi årsmöte på Hotel Emma. De flesta medlemmarna hade mött upp.

3 mars

Medlemsmöte. Karl Otto Myrstad undervisade oss i perspektivteckning

Karl Otto Myrstad

 

 

 

 

5 januari

Medlemsmöte, med övningar till kommande utställning.

 

 2 december

I kväll hängde vi om på Hotel Emma. Nitton nya tavlor på plats. Under hängningen drack vi glögg och åt pepparkaka. Vid medlemsmötet efteråt hälsade Eva Lindén, Åsa Stenbäck välkommen som ny medlem. Sedan följde en intressant diskussion om Tema för nästa års utställning.

30 oktober

Friko ställde ut på Backgården i Alsen under Konstens Vecka. Vi bjöd på kaffe med bröd på vernissagdagen. Det var uppskattat. På fondväggen spände vi upp papper där besökarna kunde skriva både positiva och negativa synpunkter om glesbygden. Vårt tema var ju GLESBYGD. Här en bild från utställningen tagen av Bengt Byssa Byström.

21 oktober

I går hade vi medlemsmöte för att planera nästa års utställning. Vi blev inte överens så det behövs ett möte till.

 

 

15 oktober

Friko välkomnar två nya medlemmar Kicki Sjöblom och Bert Olsson.

 

 

 

 

17 juni

I helgen har några ur Friko haft målarhelg i Jänsmässholmen. Trots att vädret inte var det bästa kunde vi både måla och skissa ute, men också inne på hotellets matsal med utsikt över gröna skogar och blånande fjäll.

När vi var ute på jakt efter motiv träffade vi en av de bofasta i Jänsmässholmen. Han och hans nästan nyfödda renkalv Pelle guidade oss under  eftermiddagen.

 

JB och renkalven Pelle.

 

 

 

2013 05 09

Medlemsmöte på Hotel Emma. Vi hängde om nu är det ny konst att titta på. Efteråt fikade vi och diskuterade nästa utställning som blir på Backgården i Alsen under Konstens vecka. 

Vi dryftade även en utflykt någon gång under sommaren för att måla tillsammans.

 

 

2013 03 14

 

Årsmöte på Hotell Emma före mötet åt vi en god soppa. Styrelsen blev sen omvald. Årsmötet beslutade om bland annat årets verksamhet. Vi ska måla "ute i vår omgivning", Syssla med krokiteckning och ordna utställningar.

Här en bild på Mötesdeltagarna

 

 

 

2013 02  18

Inspirationskväll, vi målade en "storbild".

2012 12 03

I kväll hängde vi nytt på Hotell Emma.

Samtidigt planerade vi kommande utställningar. Två utställningar med spännande Teman planeras!

 

2012 02 01

I kväll hängde vi nya tavlor på Hotel Emma. Samtidigt kom vi överens om aktiviteter för de närmaste månaderna. Årsmötet blir  på Hotel Emma. Det blir kroki i Östersundsmålarnas lokaler samt fortsättning på teckningskvällarna i Lugnvik varannan måndag.

 

2011 12 03

Vernissage på Hotel Emma. Inte så mycket folk. Det var hård konkurens om själarna i dag. Både Jamtlis julmarknad och Skidskyttetävlingar.

Utställningen pågår till den 8 januari.

 

Marianne Hising Kristiansson med sina "egna" jämtälgar

 

 

2011 10 31

Målarkväll, i kväll målade vi med temat "Halloween" . Sedan diskussion om kommande utställningar. Under konstens vecka nästa år ska FRIKO ställa ut. Vi jobbar på vart.

Vi bestämde också att vi ska visa våra tavlor på Hotell Emma. Hängning den 28 november.

 

 

 

 

2011 10 03

Målarkväll som förberedelse till utställningen under Konstens vecka nästa år. Vi ska köra varannan måndag först och främst fram till jul. Under fikapausen har vi medlemsmöte.

Här en bild från målandet.

 

2011 09 04

Sommaren är slut!

I dag träffades Frikomedlemmar till den sedvanliga målardagen. I år målade vi på Jamtli. Samtidigt hölls styrelsemöte där det bland annat diskuterades nästa Temautställning. Mer om den lite längre fram.

Fikapaus med styrelsemöte

Fikapaus med medlemsemöte (Klicka på bilden så blir den större)

 

2011 05 03

Ett tiotal av våra medlemmar  ställer ut på StockeTitt under Petersson-Bergertemat.

Under utställningstiden kommer det att säljas ett konstlotteri med vinster från utställande konstnärer. 

 

2011-04-14  

Just nu pågår förberedelserna för sommarutställningen på StockeTitt. Inom kort kan vi tala om vilka som ställer ut med mera.

 

2011-04-14

Styrelsesamanträde och intagning av nya medlemmar 

 

2011 05 26

Här hängs Peterson-Berger utställningen. Det var rätt så kallt i logen. Gruppen som ansvarade för hängningen var rejält frusna när allt var klart. Hoppas att vädret är bättre på lördag då det är vernissage.

 

 

2011 06 12

 

  Bara glada miner från utställarnas sida efter en lyckad utställning. Från vänster; Ann Britt Larsson, Birgitta Paulsson, Ingrid Kristiansson, Marianne H Kristiansson, Eva Lindén, Karin Stugholm, Karin Grandics, Ragnhild Möller, Anna-Lena Larsson, Eva Fresk, Ingrid Larsson och John Bruno Jakobsson.